Project Details

 

Public

Fundy Amphitheatre

Program: Architecture/Cultural/Public
Photography: Julian Parkinson

At the edge of McLaren pond amongst towering evergreen trees, the dark silhouette of a geometric structure is nestled into the landscape of Fundy National Park. Fundy National Park sees approximately 300,000 visitors annually and encompasses 20 kilometres of dramatic shoreline along the Bay of Fundy, famous for having the world’s highest tides. The amphitheatre seeks to provide a welcoming and contemporary space for visitors to experience performances.

The black standing seam shell and cedar-clad interior are unified in creating a multi-faceted geometric form that flows with the park`s natural landscape. The angles of the structure were thoughtfully designed to accommodate acoustics, uninterrupted views of the stage and minimal disruption to the park`s vistas. The entire structure rests on helical anchors creating minimal impact on the land beneath it.

The barrier-free amphitheatre contains a back of house area, change rooms, green room and storage area to accommodate regular programming at the park. Interior walls of the structure are cladded entirely in cedar, providing a warm contrast to the steel exterior. Pivoting interior doors secure the space during the offseason and act as curtain legs for theatrical productions and live performances.

Share This